Herwannan Hauiskäännön yhdenvertaisuussuunnitelma
Herwannan Hauiskääntö sitoutuu toiminnassaan yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon. Yhdenvertaisuudesta määritellään laissa: “Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen. Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi tässä laissa tarkoitettua syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä.” (Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014) Lisäksi tasa-arvolaki (609/1986) kieltää syrjinnän ja häirinnän muun muassa sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella.
Yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain lisäksi yhdistys pohjaa toimintansa yhdistyksen omiin sääntöihin ja kattojärjestö TREY:n linjauksiin yhdenvertaisuudesta. Herwannan Hauiskääntö ei hyväksy toimintansa piirissä rasismia, seksismiä, homofobiaa tai muuta yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain määrittelemien syiden perusteella tapahtuvaa syrjintää. Tähän voidaan puuttua myös yhdistyksen sääntöjen puitteissa.
Herwannan Hauiskääntö pyrkii aina siihen, että yhdistyksen
● tapahtumissa
● toiminnassa
● talkoo/järjestötoiminnassa
● tiloissa, ryhmissä ja sosiaalisessa mediassa
kukaan ei tule syrjityksi, häirityksi tai kiusatuksi, eikä niissä luoda halventavaa ilmapiiriä. Yhdistys nimeää häirintäyhdyshenkilöitä useammasta sukupuolesta, jotka käsittelevät luottamuksellisesti tietoonsa tulleet häirintätapaukset. Häirintäyhdyshenkilöt voivat kääntyä myös TREY:n häirintäyhdyshenkilön puoleen, jos asianosainen antaa tähän luvan.
Herwannan Hauiskääntö pyrkii toiminnassaan kannustamaan kaikenlaisia ihmisiä kuntoilun ja voimalajien pariin. Yhdistyksen viestintä pyritään toteuttamaan myös englanniksi, ja osallistumis- ja jäsenmaksut pidetään kohtuullisina. Yhdistys ei aseta toimintaan osallistumiselle kynnystä esimerkiksi voimatasojen, harrastuneisuuden tai kilpailumenestyksen vaatimuksilla. Yhdistys ottaa huomioon jäsenistön tarpeet ja toiveet ja pyrkii viestinnässä tuomaan tasapuolisesti esille jäsenistön moninaisuutta